Milí čitatelia.
Aj keď zima už netrpezlivo klope na dvere a dáva nám to
patrične najavo, my zdravotníci si ešte stále podávame v lekárňach ruky
s chrípkou, nachladnutím a nádchami. Preto som sa rozhodla podeliť sa
s vami o recept na môj domáci všeliek, ktorý som si spočiatku zaobstarávala
cez včelárov, no po načítaní dostupnej literatúry som sa rozhodla do toho pustiť
sama a propolisovú tinktúru si vyrobiť doma.
Čo však ten propolis vlastne
je?
Je to v podstate akýsi druh
stavebného materiálu včiel, ktoré ho využívajú na vyplnenie menších štrbín
v úli. Okrem toho ich chráni pred vstupom neželaných parazitov ku včelám
a zabraňuje hnilobným procesom v úli. (https://sk.wikipedia.org/wiki/Propolis)
Postup výroby
Všetko, čo budete potrebovať na prípravu domácej
propolisovej tinktúry je:
- propolis (najlepšie od nejakého známeho včelára, budete mať istotu, že to, čo vám dal, je naozaj propolis),
- tĺčik na mäso,
- lieh (ja používam 70% - z Rakúska, ako inak :D, no ak máte silnejší, lepšie sa doň extrahujú účinné látky (najnovšie som začala používať 85% spiritus concentratus a poviem vám - je to riadna šupa),
- kuchynskú váhu,
- tmavú fľašu s objemom 2dcl
- liekovky, do ktorých budete propolis po dvoch týždňoch prelievať.
Na kuchynskej váhe si odvážime
hmotnosť 20 g propolisu, ktorý bol predtým v mrazničke. Je lepšie ho tam
dať aspoň na noc, lepšie sa potom bude roztĺkať.
Takto roztlčený propolis
vysypeme cez „pseudolievik“ do fľašky,
v ktorej bude propolis dva týždne čakať.
Propolis vo
fľaške poriadne uzavrieme, položíme na tmavé miesto a dva týždne ho minimálne 2x za deň poriadne pretrepávame, aby
sa účinné látky extrahovali do liehu. Po tejto dobe pristúpime k filtrovaniu tuhého propolisu a oddeleniu ho od samotnej tinktúry.
Upozorňujem, že tinktúra extrémne farbí, a preto použite všetky dostupné
ochranné prostriedky, pretože z nábytku, šatstva a rúk ide ťažko dole :-) (po mnohonásobnom „odžabaní“ kuchynskej linky, drezu som však prišla na
to, že Savo si s tým jednoducho poradí – odporúča 9 žien z 10tich. Tá
jedna... však viete čo - nerobí propolisovú tinktúru :-))
Tinktúru som filtrovala cez sterilnú lekárnickú gázu. Prefiltrovala
som ju dvakrát - prvýkrát som ju zbavila hrubého zostatkového nerozpusteného
propolisu, druhýkrát drobných čiastočiek a po tretíkrát som si myslela, že
sa mi celá vyčíri a bude krásna ako čaj, no nestalo sa tak.
Takto vyrobený propolis naplním aspoň do 4 liekoviek a denne
užívam po 10 kvapiek ako prevenciu. V chrípkovom období si dávam aj pol lyžičky
denne. Okrem toho sa dá perfektne použiť aj na drobné ranky v ústach a na afty.
Vatový tampón namočíte do tinktúry a prikladáte aspoň 4 x na aftu. Tento postup
sa mi osvedčil už tretiu sezónu.
Ak vás moja výroba propolisu zaujala, prípadne
máte otázky, či svoje vlastné zlepšováky, neváhajte a zanechajte mi komentár.
Bibk@
Komentáre
Zverejnenie komentára